The Village Bar

The Village Bar – Eat like a local

Helt undangömd I den lilla byn Lemon Arbour längs väg Highway 3B, i princip mitt på Barbados, kan du hitta The Village Bar, en av bajans mest populära krogar. Här har bajans träffats i över 60 år för att äta, dricka och umgås. Inredningen är enkel med plaststolar av olika slag men utsikten över det omgivande landskapet är storslagen. 

Pudding and souce – en traditionell lördags lunch på Barbados

En av The Village Bars specialiteter är pudding and souce. Pudding och Souse är en traditionell lördagslunch för många Bajans. Sousen är huvudsakligen lime-inlagt fläsk och puddingen är ångad sötpotatis.

Traditionellt gjordes souse av grisfötter, öron och tunga. Idag föredrar många att använda magert fläskkött istället. 

Såklart serveras rätten med fördel med rum-punsch till.

Recept till pudding & souse

Blir du lite sugen att testa själv? Varför inte testa att tillaga. Här kommer receptet:

Sötpotatispuddingen

  • 700 g riven sötpotatis
  • ½ tsk timjan
  • ½ tsk mejram
  • 1 tsk gräslök, hackad
  • Fint hackad chili
  • Nypa socker
  • Nypa salt
  • 2 tsk olja
  • 100 g smör
  • ev coloritsoja

Blanda ingredienserna i en mixerskål. Coloritsoja ger puddingen en karakteristisk mörkbrun färg men kan utelämnas.

Puddingen kan ångas i en skål över en kastrull med kokande vatten, eller bakas i en smord ugnsform.

Souce

  • ca 1 kg fläsk skuren i bitar
  • En stor lök, tärnad
  • Två gurkor, rivna
  • Chili, fint hackad
  • Saft av 3 limefrukter
  • Hackad färsk persilja

Koka fläsket i saltat vatten, tills det är mört. Kombinera det kokta fläsket med riven gurka, lök, paprika, limejuice och persilja. Tillsätt salt efter smak.

Ställ i kyl och servera kallt med puddingen.

Bon appetit!

Du kanske även är intresserad av:

resa till Barbados med Kenzan Travel

Nyfiken på en resa till Barbados?
Kontakta oss, vi hjälper dig gärna!