Helt undangömd I den lilla byn Lemon Arbour längs väg Highway 3B, i princip mitt på Barbados, kan du hitta The Village Bar, en av bajans mest populära krogar. Här har bajans träffats i över 60 år för att äta, dricka och umgås. Inredningen är enkel med plaststolar av olika slag men utsikten över det omgivande landskapet är storslagen.
Pudding and souce – en traditionell lördags lunch på Barbados
En av The Village Bars specialiteter är pudding and souce. Pudding och Souse är en traditionell lördagslunch för många Bajans. Sousen är huvudsakligen lime-inlagt fläsk och puddingen är ångad sötpotatis.
Traditionellt gjordes souse av grisfötter, öron och tunga. Idag föredrar många att använda magert fläskkött istället.
Såklart serveras rätten med fördel med rum-punsch till.
Recept till pudding & souse
Blir du lite sugen att testa själv? Varför inte testa att tillaga. Här kommer receptet:
Sötpotatispuddingen
- 700 g riven sötpotatis
- ½ tsk timjan
- ½ tsk mejram
- 1 tsk gräslök, hackad
- Fint hackad chili
- Nypa socker
- Nypa salt
- 2 tsk olja
- 100 g smör
- ev coloritsoja
Blanda ingredienserna i en mixerskål. Coloritsoja ger puddingen en karakteristisk mörkbrun färg men kan utelämnas.
Puddingen kan ångas i en skål över en kastrull med kokande vatten, eller bakas i en smord ugnsform.
Souce
- ca 1 kg fläsk skuren i bitar
- En stor lök, tärnad
- Två gurkor, rivna
- Chili, fint hackad
- Saft av 3 limefrukter
- Hackad färsk persilja
Koka fläsket i saltat vatten, tills det är mört. Kombinera det kokta fläsket med riven gurka, lök, paprika, limejuice och persilja. Tillsätt salt efter smak.
Ställ i kyl och servera kallt med puddingen.
Bon appetit!