Guide till Barbados – tips på saker att göra – sevärdheter och utflykter etc.

Barbados är för oss svenskar den mest kända ön i den karibiska övärlden och har den bäst fungerande turistnäring­en. Ön är förhållandevis lite och är enkel att ta sig runt med hyrbil eller taxi.
Barbados har otroligt mycket att se och uppleva.
Om du vill veta mer om våra resor till Barbados skriv till info@barbados.nu

Läs om våra resor till Barbados.

Barbados - Browns Beach

Reseguide Barbados

Här får du först en liten bakgrund till Barbados, följt av saker arr se & göra på ön och till slut utflykter som vi kan hjälpa dig arrangera.

Barbados historia, befolkning och geografi i korthet

Portugiserna kom till Barbados som då var obebott. 1625 blev det en brittisk koloni. Stora sockerplantager bildades och en mängd afrikanska slavar togs till ön

Barbados har idag drygt 286 000 invånare. Ca 70 % är svarta slavättlingar. s Resterande 30 % är en blandning av invandrare från USA, Kanada och Mellanös­tern. Landet är ett av världens mest tätbefol­kade med ca 600 invånare per kvadratkilo­meter.
Engelska är det officiella språket, dock med en stark lokal dialekt som kallas Bayan.

Barbados ligger i södra delen av Västindien och är den östligaste ön i det västindiska pärlbandet av öar. Ön är liten med sina ca 430 km2.
Landskapet på Barbados går från ganska platt på den södra och mellersta delen till mer kulliga landskap på den norra delen. Atlantsidan är vild och populär bland surfare medan den karibiska sidan är mer badvänlig.
Huvudstaden heter Bridgetown.

Mer information om ön kan du hitta här:

Saker att se & göra på Barbados

Den lilla ön i Karibien har som sagt mycket att erbjuda. Här finns något för alla smaker. Självklart hittar du här en mängd vattenaktiviteter av olika slag. Du kan besöka romtillverkning med provsmakning. Flera olika marknader finns runt ön. Nedan hittar du en hel del tips. Vill du ha ännu fler tips kika i vår:

Besök Barbados huvudstad Bridgetown

Vik en dag för ett besök till huvudstaden Bridgetown. Det första som möter dig när du anländer till Bridgetown är den berömda Lord Nelsonstatyn vid Trafalgar Square. Det är inte för intet man kallar Barbados för ”Lilla England”. Den största shoppinggatan heter Broad Street och den populäraste affären är Cave Sheppard där man kan handla skattefritt. För att göra det måste man dock kunna uppvisa färdhand­lingar (biljetter) och pass. Varorna är märkta antingen med DP (duty price) eller LP (local price), och det skiljer mycket pengar mellan dessa alternativ varför det kan vara klart ekonomiskt att ta med färdhandlingar och pass vid ditt besök till Bridgetown.

Hyr bil och njut av vackra Batsheba

Atlantkusten heter Batsheba och är fantas­tisk med stora raukar och brytande vågor. Hit ut söker sig surfare från hela världen för att utöva sin sport. Stora surftävlingar hålls årligen. Dyningarna kommer hela vägen från den afrikanska kusten och rullar in dygnet runt. Ett fantastiskt strövområde.

Barbados - atlantsidan

Harrison´s Cave

En av Barbados populäraste och mest besök­ta attraktioner är de fantastiska droppstensgrottorna Harrison´s Cave. Ett eldrivet tåg tar dig djupt ner i grottorna och låter dig fasci­neras av naturens under. En guidad tur man inte bör missa!

Flower Forest

Blomsterskogen är en skog av tropiska väx­ter och plantor i en färgsprakande kombina­tion. En härlig promenad i en tropisk miljö.

Atlantis Submarine

Med ubåten Atlantis får du möjlighet att uppleva en annan värld på 45 meters djup. Båten tar dig på en underbar färd bland ha­vets invånare i regnbågens alla färger och fantastiskt vackra korallrev och växter.


Bad och stränder på Barbados

För de allra allra flesta är det dock de fantastiska stränderna och sköna baden som gör att vi väljer att åka till Barbados. Vill du ha information och tips om specifika stränder kan du hitta det här:

Bada på Barbados

Barbados är kantad av härliga vita stränder där du kan roa dig med alla tänkbara vatten­sporter. Västkusten (karibiska kusten) är lug­nare än östkusten (Atlantsidan). Detta är också anledningen till att de flesta surfare fö­redrar östkusten, medan solbadarna håller till på västkusten. Dykning på Barbados är utomordentlig, och det finns ett antal bra dykskolor, som till exempel Dive Boat Safari vid Barbados Hilton och Coral Isle Divers i Brid­getown. För närmare information om priser och kurser bör man kontakta företagen på plats. Alla stränder på Barbados är avgifts­fria.

Starka strömmar!

Observera att det finns ett flaggsystem på Bar­bados och andra öar i Karibien; röd flagga = badförbud, grön flagga = bad tillåtet. Det är många gånger väldigt starka undervat­tenströmmar på dessa breddgrader, så man bör respektera flagg­systemet.

Att ta sig runt på Barbados

Hyra bil på Barbados

Att hyra bil på Barbados kan vara en smidig och bekväm lösning för att utforska denna vackra karibiska ö. Med ett brett utbud av biluthyrningsföretag finns det alternativ för alla budgetar och preferenser. När du kör runt på ön kan du uppleva dess mångfaldiga landskap, från pittoreska stränder till gröna kullar. Trafikreglerna liknar de i Storbritannien, med vänstertrafik, så var noga med att vara medveten om detta.

Taxi

Taxiutbudet är stort, och det finns bilar till gängliga överallt och alla tider på dygnet. Det är förhållandevis dyrt att åka taxi, men konkurrensen är hård, så för den munvige finns det alltid plats för förhandling. Ett tips är att förhandla klart om priset innan du hoppar in i taxin.

Du hittar fler sätt att ta dig runt på Barbados på vår faktasida.


Utflykter som vi arrangerar

1627 and all that…

En karibisk kabaré med sång och dans samt ett besök på Barbados museum. Denna färg­sprakande show lär oss lite om bajanernas historia och traditioner. I priset ingår transport till och från hotell/pensionat, en bajansk måltid och guidning runt museet. Allt detta plus calypsomusik från ett liveband.

Barbados – rommens ursprung

En lunchguidning till ”West Indian Rum Destillery” i utkanten av Bridgetown. Vid den här guidningen lär du dig lite om Cock­spurrommens historia och om hemligheten bakom romdestillationen. I priset ingår transport till och från hotell/pensionat, en härlig lunchbuffé ute i trädgården, calyps­omusik och naturligtvis provsmakning av rom. Plus ett provexemplar ni kan avnjuta på hem­maplan. På Barbados producerar de flera oli­ka romsorter som är utsökta och popu­lära. Romen exportera de till flera olika länder bland annat till Sverige. Två kända sorter är Cockspurrom och Mount Gayrom.

Barbados - rum

Jolly Roger

En kryssningsutflykt längs västkusten med ”piratskeppet” Jolly Roger har i många år varit ett populärt utflyktsmål för besökare på Barbados. Skeppet är ute 4-5 timmar och du har möjlighet att snorkla, bada och svinga dig i repen när fartyget ankrar upp efter ett par timmar. I priset ingår transport till och från din bostad (hotell eller guesthouse) och dessutom en härlig barbeque- eller fisklunch. Det är dans till calypso och reggaerytmer och fri dricka i baren.

Båtutflykt på Barbados, resa till barbados, saker att göra på barbados

Ännu mer Barbados

The Bajan Invasion

Barbados är också känt för sina många och bra liveband inom socamusiken. Artister och band som Mac Fingal, Krosfyah, Coa­ lishun och Square One är alla mycket populära inte bara på Barbados utan i hela Västindien. Faktum är att till och med trinis (invånarna på Trinidad, som är soca- och calypsons hemland) börjar frukta att det de kallar för ”the Bajan In­vasion” (Barbadosban­den) snart är populära­re än deras egna band. På Barbados många nattklubbar har man of­ta livemusik där man bland annat kan få höra nämnda band. Håll ögonen öppna och läs i tidningar för att få veta när ditt favorit­band spelar.

Karnevaler på Barbados

Barbados största festival/karneval är Crop Over. Crop Over händer varje år, alltid första månda­gen i augusti. Crop Over firar man för att årets skörd är över. Och firar gör man på äk­ta Västindienmaner med en stor karneval i Bridgetown. Fantastiska karnevalskostymer, steelbands, karnevalståg med de bästa calyp­soartisterna från Barbados och tusentals par­tysugna dansande människor på gatorna är några av ingredienserna som har gjort Crop Over till en av de största karnevalerna i regio­nen. Kom ihåg att boka hotellrum i god tid om du skall till Barbados under denna period. Andra populära festivaler som händer under året är Oistins fiskfestival (sydkusten). Den går av stapeln under påsken och Speightstowns festi­val på västkusten.

Aktiv semester på Barbados

Den som ämnar aktivera sin kropp under se­mestern kan inte skylla på dåliga förutsätt­ningar på Barbados. Här finns i princip allt. Förutom alla tänkbara vattensporter som till exempel dykning, surfing, djuphavsfiske etc. kan man ägna sig åt golf, tennis, ridning, squash, bodybuilding, aerobics, eller varför inte en skön joggingtur på stranden? Bästa surfingen hittar du på östkusten, en populär samlingsplats för surfare från he­la världen. Se också vår strandguide Barbados.


Mat & dryck på Barbados

Ingen semester är komplett utan mat och dryck. Här kommer lite tips på maträtter och drycker som är populära på Barbados.

Man äter mycket god mat på Barbados, och restaurangutbudet är omfattande. Det kan vara rätt dyrt att äta ute men du hittar restauranger i alla prisklasser och från jordens alla hörn. Vill man äta billigt och gott skall man prova det bajanska köket som är det vill säga den lokala maten. Vill du veta mer kan du läsa vår mat och restaurang-guide.

Ångkokt flygfisk

Kyckling

Kyckling är den mest förekommande maträtten på me­nyn och tillagas på diverse olika sätt. ”Curry chicken” är en populär variant av kyckling som är currykryddad och serveras med lök och potatis.

Fisk

Fisk förekommer av naturliga skäl ofta på mat­bordet. De vanligast förekommande fiskarna i det Karibiska havet är Red Snapper, King fish, Dolphin (som tillhör delfinfamiljen men inte är en delfin) och Flying fish. Flygfisk är för övrigt nationalrätt på Barbados och ser­veras helst stekt med strips eller ris och en god sås.

Rice and stew

Rice and stew kan närmast liknas vid vår egen kalops och serveras med ris och bönor.

Roti

Roti är en klassiker i Karibien och indiernas bi­drag till matkulturen i Västindien. Det är en slags tunnbrödrulle med antingen stuvad kyckling, currystuvade räkor eller oxkött samt potatis. Utmärkt som mellanmål på be­achen. Kan ibland vara ganska starkt kryd­dat.

Peas and rice

En basrätt bestående av ärtor och ris blan­dat med stuvning av oxkött.

Snabbmat på Barbados

Snabbmat existerar i allra högsta grad även på dessa breddgrader, och det är ”Kentucky Fried Chicken”, ”Pizza house” och ”Chefette” som är snabbmatsgenerationens favoriter.

Berömda drycker

Nationaldrycken framför alla andra är rom. Rommen är också en av Barbados viktigaste ex­portvaror. Rommen tillverkas av sockerrör och har en lång historia på Barbados och an­dra öar. För den som är intresserad finns det destillerier som tar emot turis­ter.

Cockspur & Mount Gay
Dessa båda romsorter hör båda till den godaste rommen i Karibien och exporteras bland annat till Sverige. Dricks gär­na ”on the rocks” eller med is och cola.

Sted rum
Är en vit stark variant av rom som ofta före­kommer i de enklare barerna, s. k. ”rum shops”, där lokalbefolkningen samlas på hel­gerna. Steds dricks ofta rent utan att blandas och anses av lokalbefolkningen som deras egen.

Rhum punch
Rum punch är en blandning av brun rom och limejuice som du sedan kryddar med bland annat angostura och muskot. Muskoten var en gång i tiden så eftertraktad att den startade ett krig… Rhum punch är den mest förekommande romdrinken och kan köpas i flaskor.

Punch creme
En populär dryck som är gjord av vit rom och mjölk.

Har du restips på sevärdheter eller annat? Berika gärna vår reseguide och skriv till info@barbados.nu

Läs också

Väder och klimatguide
Fakta Barbados
Artikel om Barbados i DN december 2017 (vi, Afro-Caribbean Travel, omnämns dessutom i artikeln).

Resa med barn till Barbados-guide.

Video från Virgin Atlantic – restips Barbados

Tveka inte att kontakta oss om du undrar över något:

    resa till Barbados med Kenzan Travel

    Nyfiken på en resa till Barbados?
    Kontakta oss, vi hjälper dig gärna!