Väder och klimat guide – Bästa tiden på året att besöka Barbados

För oss svenskar räknas Barbados som den absolut mest kända ön i hela den karibiska ö-världen, och även om det finns många bilder och videos på internet som påvisar varför finns det inget som går att jämföra med att se och uppleva ön på plats.

Barbados, som är väldigt tätbefolkad och även väldigt strandtät, är som mest berömt för sitt stora utbud av bad och sol-möjligheter. Stränderna är många, runt 50 stycken, och tack vare öns 342 soldagar kan du få rikligt med värme året runt. Detta gör såklart Barbados till ett fantastiskt resmål oavsett när du vill resa, och vädret tillåter dig att sola, bada, vandra i naturen, utforska städerna, ta del av det livliga nattlivet och mycket mer hela året om. Vi svenskar är vana vid årstider och att temperaturerna skiftar väsentligt, men på Barbados är vädret väldigt stabilt med sol och värme mest hela tiden.

När är bästa tiden att åka till Barbados?

Barbados har turen att få nästan hela året fyllt av sol och varma temperaturer, den lägsta temperaturen under vintern ligger mellan 21-22 och den högsta temperaturen mellan 28-29 grader. Detta gör den karibiska paradisön Barbados till ett perfekt resmål för dig som vill fly den hårda och mörka vintern i Sverige för att istället fylla på med D-vitamin och slappa i en solstol dagarna i ända.

Under våren ligger temperaturerna mellan 26-31 grader, under sommaren mellan 28-31 grader, och under hösten mellan 29-30 grader. Tänker du temperaturmässigt kvittar det därför nästan när du åker, du kommer ändå kunna glassa i dina badkläder och uppleva ön i lätta sommarkläder. Att ta ett dopp i öns kristallklara vatten är inte heller något problem året om då vattnet ständigt har en behaglig temperatur på runt 26-28 grader, vilket är temperaturer som även en badkruka har svårt att motstå.

Varma temperaturer är dock såklart inte allt, Barbados har en del regn som kan störa under semestern, och antalet regndagar varierar under årets lopp. Nederbörden går inte att undvika här och varje månad består av ett antal regndagar i kombination med en viss mängd nederbörd. Flest regndagar och mest nederbörd stöter du på under sommaren, där genomsnittet är runt 18-20 dagars regn per månad. Dock är det sällan det regnar hela dagarna.

Åker du istället under februari, mars och april har du som störst chans att undvika att bli blöt, regndagarna per månad just här ligger nämligen mellan 11-12. Detta gör att vädret absolut välkomnar dig som mest under vinter och tidig vår och ger dig under denna period bäst förutsättningar för att bada, sola och hitta på utflykter runt om på ön under fint väder.

Tropiskt klimat på Barbados

Klimatet på Barbados är tropiskt och du får därför avnjuta en varm omfamnade luft som håller i sig även när solen går ner. På kvällarna kan du strosa runt i städerna eller mellan barerna i tunna kläder och njuta av den härliga kvällsluften, det är nämligen väldigt behagligt att utforska nattlivet på ön. Något som speciellt är värt att kolla in under de varma kvällarna är de olika rombarerna som finns, denna dryck är nämligen öns nationaldryck och tillverkas av sockerrör. Det finns många romsorter att välja mellan, och om du får tid under dagarna kan du även passa på att trycka in en visit till en romfabrik i schemat.

Eftersom vädret, temperatur i kombination med nederbörd, är som bäst mellan december och april får du ut som allra mest av din resa om du åker just då. Detta är såklart turister och företag väl medvetna om och det är därför det finns mängder av charterresor att välja under denna period. Som tillägg till detta är det dessutom mindre risk för ruskväder under dessa månader, vilket är ett plus i kanten. De karibiska öarna är som mest utsatta för orkaner under juli till oktober, men det är oftast de östra staterna som drabbas. Detta betyder att du med stor sannolikhet att slipper dåligt väder på Barbados, men har du planerat att besöka kringliggande öar kan det vara bra att ha detta i åtanke.

Ett par av våra mest populära Barbadosresor:

Fiskeresorna är som bäst mellan december och maj

Under månaderna december till maj är dessutom vindförhållandena som allra bäst, något som visar sig i hela öns fångst av fisk. För dig som vill uppleva deras smakrika och fantastiska matkultur och käka mycket fisk bör verkligen passa på att besöka ön under denna tid. Fångsten är större och bättre, vilket gör att du kan köpa nyfångad och lokal fisk för att tillaga eller avnjuta mängder av dem tillagade på restaurang. Fisk och skaldjur är en stor specialitet i deras kök så det är definitivt en faktor i semestern som du bör omfamna om du vill ha den fulla upplevelsen. När du besöker Barbados rekommenderar vi starkt att du passar på att beställa en maträtt med flygfisk eftersom denna fisksort är deras absoluta specialitet.

Eftersom både temperatur, torra dagar och fiskelyckan är som bäst under december till april har detta såklart blivit turistsäsongen. Om det inte gör dig något att turismen är som mest intensiv just då bör du verkligen också passa på att uppleva ön under dess bästa förhållanden. Tänk på att priserna för resan påverkas av detta och gör det lite dyrare. Är det billiga resor du letar efter bör du därför undvika just denna period. Allt som allt handlar den bästa besökstiden helt om vad det är du vill få ut av din resa.

Läs också:

Om våra paketresor till Barbados.

Reseguide.

Fakta om Barbados

Resa med barn till Barbados.

Om mat, restauranger och rom.

resa till Barbados med Kenzan Travel

Nyfiken på en resa till Barbados?
Kontakta oss, vi hjälper dig gärna!