Fakta Barbados

Barbados är den enda ön i Karibien som endast haft en kolo­nisatör – England. Att det är en gammal eng­elsk koloni märker man när man tittar på kartan och finner namn som Brighton, Has­tings och Trafalgar Square. Och när man i huvudstaden Bridgetown finner den beröm­da Lord Nelsonstatyn förstår man varför ön också kallas för ”Lilla England”. Kombina­tionen av härligt strandliv och ett bra nöjes­utbud har gjort Barbados mycket berömt. Vän­liga människor, lugn livsrytm och toner från reggae och calypso kännetecknar ön.

Läs vår reseguide till Barbados
Läs om våra paketresor till Barbados

Invånare och statskick på Barbados


Invånarantalet är ca 285 000. Huvudstaden heter Bridgetown. England är det enda land som någonsin koloniserat Barbados (det första engelska skeppet anlände till ön 1625), och öriket tillhör fortfarande ”the Commonwealth”, och är således en monarki. Landet blev självständigt 30 november 1966.

Barbados geografi & klimat

Barbados är den ostligaste ön i Karibien och ligger ca 320 km nordost om Trinidad. Ön är 34 km lång och 24 km bred. Vädret på Barbados är ett begrepp i sig. Medel­temperaturen är nämligen ca 27 grader och det genom­snittliga antalet soldagar per år är 342.

Fakta Barbados

Flyg till Barbados

Flygplatsen Grantley Adams är knut­punkten i södra Karibien.

Ta dig runt Barbados med buss

Barbados har ett väl utbyggt bussnät och pri­set ligger bara på ett par BBD (Barbados dollar) oavsett sträcka. Bussarna kör vissa bestämda rutter och du får betala ett par BBD varje gång du byter buss. Det finns två bussbolag på ön: ett statligt (blå bussar) och ett privat (gula bussar). Ett tips är att ta med sig jämna pengar, eftersom chauffören sällan kan växla några större valörer. Gör inga större ansträngningar för att försöka hitta tidtabeller vid busshållplatsen – det finns inga. Men bussarna kommer med jäm­na mellanrum i alla fall.

Minibussar

Det allra vanligaste kommunikationssättet är med så kallade minibussar. De fungerar ungefär som ”vanliga” bussar och kör vissa bestäm­da rutter och kostar lika mycket som den ”vanliga” bussen. Minibussarna finns i hun­dratal, och det är bara att vinka med handen när du ser en minibuss så blir du upplockad. Det råder en mördande konkurrens mellan minibussägarna, och kanske är det därför som det går undan värre när dessa är ute på sina rutter. Att åka minibuss på Barbados är ett billigt sätt att färdas och en upplevelse i sig.

Ta dig med båt mellan öarna i Västindien

Båtförbindelserna mellan öarna i Västindien är inte så välutvecklade som man skulle kun­na tro. Det finns dock ett undantag: Win­dward Lines Limited, som kör färjetrafik från Barbados varje fredag till St Vincent, Trini­dad och Venezuela i nämnd ordning och re­tur samma väg. Dessutom kan man åka till St Vincent och St Lucia på helgerna med samma bolag. På helgturerna avgår Wind­ward från Barbados på fredagkvällen och återkommer till Barbados, efter att ha anlöpt St Lucia och St Vincent, på måndagmorgo­nen. Priserna är förhållandevis bra, men så kallad ”port tax” (hamnavgift) och ”departure tax” som måste betalas när man lämnar lan­det tillkommer alltid.

Valuta

Valutan heter Barba­dos dollar (BBD) och är knuten till USD. Svensk valuta tas ej emot någon an­nanstans än på ban­ken och där får du en dålig kurs.

Språk

Barbados officiella språk är engelska

Video: Rihanna lär oss prata med den lokala accenten, bajan:

Guide: bästa tiden på året att besöka Barbados
Guide till Barbados stränder
Mat- och restaurangguide

resa till Barbados med Kenzan Travel

Nyfiken på en resa till Barbados?
Kontakta oss, vi hjälper dig gärna!